Kran drypper: hva gjør jeg?

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

En dryppende kran er ikke bare irriterende, men kan også føre til økt vannforbruk og dermed høyere vannregninger. Heldigvis er det ofte en enkel løsning på problemet. I dette innlegget vil vi se på hvordan du kan fikse en dryppende kran på egen hånd.

Forstå Problemet

Det første steget er å forstå hva som forårsaker at kranen drypper. De vanligste årsakene inkluderer slitasje på deler som pakninger eller O-ringer, opphopning av mineralavleiringer, eller problemer med kranens innvendige mekanismer.

Finn Riktig Type Kran

Det er forskjellige typer kraner, som kulekraner, skivekraner, patronkraner, og kompresjonskraner. Identifiser hvilken type du har, da dette vil avgjøre reparasjonsprosessen.

Skru av Vannforsyningen

Før du begynner reparasjonen, er det viktig å skru av vannforsyningen til kranen for å unngå vannlekkasje under arbeidet.

Demontering av Kranen

  1. Fjern kranhåndtaket: Dette gjøres vanligvis ved å fjerne en skrue som ofte er skjult under et dekorativt deksel på håndtaket.
  2. Ta ut de indre delene: Avhengig av kranens type, kan dette innebære å fjerne en kule, skive, patron eller lignende.

Inspiser og Bytt Ut Slitte Deler

  1. Sjekk for slitasje: Se etter tegn på slitasje på O-ringer, pakninger, og andre bevegelige deler.
  2. Bytt ut slitte deler: Disse delene er ofte billig og lett tilgjengelig i de fleste jernvareforretninger.

Rengjør og Monter

  1. Rengjør alle deler: Bruk eddik eller et passende rengjøringsmiddel for å fjerne kalk og mineralavleiringer.
  2. Monter kranen på nytt: Følg demonteringsprosessen i omvendt rekkefølge for å sette kranen sammen igjen.

Test Kranen

Når kranen er montert sammen igjen, skru på vannforsyningen og test kranen. Sjekk om dryppingen har stoppet og at kranen fungerer som den skal.

Forebyggende Vedlikehold

For å unngå fremtidige problemer, er det lurt å utføre regelmessig vedlikehold av kranene dine. Dette kan innebære regelmessig rengjøring for å forhindre oppbygging av mineralavleiringer, samt periodisk kontroll og utskifting av slitasjedeler.

Når du Skal Ringe en Ekspert

Hvis du etter å ha fulgt disse trinnene fortsatt har problemer med kranen, kan det være lurt å kontakte en profesjonell rørlegger. Noen problemer kan være mer komplekse og kreve fagkunnskap.

Å reparere en dryppende kran kan være en tilfredsstillende DIY-oppgave. Ikke bare sparer det deg for kostnaden av en rørlegger, men det bidrar også til å redusere vannsløsing i hjemmet ditt. Husk, forebyggende vedlikehold er nøkkelen til langvarig, problemfri bruk av dine kraner.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Bernt Roger Johnsen